Πραγματοποιείται ανάλυση των φάσεων αξιολόγησης ενός σχεδίου επένδυσης. Παρέχονται οι θεωρητικές και πρακτικές βάσεις για την επίλυση προβλημάτων αξιολόγησης σχεδίων επένδυσης και η επιλογή του καταλληλότερου σύμφωνα με τις διδασκόμενες τεχνικές. Οι κυριότερες θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν (ανά εβδομάδα διδασκαλίας) :
- Τι είναι σχέδιο επένδυσης και η σημασία των επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη.
- Έρευνες και μελέτες για την επισήμανση, προκαταρκτική επιλογή και αξιολόγηση σχεδίων επένδυσης.
- Περιγραφή επιχειρηματικού φορέα και βασικών στοιχείων του σχεδίου επένδυσης.
- Έρευνα αγοράς και επιλογή τόπου εγκατάστασης της επένδυσης.
- Τεχνική και οργάνωση παραγωγής.
- Οργάνωση μονάδας, υπολογισμός κεφαλαίου κίνησης και συνολικού κόστους επένδυσης.
- Χρηματοδοτικό πρόγραμμα, λειτουργικό κόστος, και υπολογισμός συνολικού κόστους επένδυσης.
- Μέθοδοι αξιολόγησης [απλοί λόγοι απόδοσης, καθαρή παρούσα Αξία, Εσωτερικός συντελεστής απόδοσης, λόγος ωφελειών – κόστους].
- Ιδιωτικό-χρηματική αξιολόγηση και έλεγχος αξιοπιστίας της αποδοτικότητας.
- Οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση.
- Σύγκριση κόστους - ωφελειών και κριτήρια οικονομικής αποδοτικότητας.
- Ευρύτερη εθνική και οικονομική αξιολόγηση.
- Συνολική αξιολόγηση και μελέτη περιπτώσεων.
Κάθε ώρα θεωρίας του μαθήματος ακολουθείται από την αντίστοιχη ώρα ασκήσεων πράξεων. Ο φοιτητής με την έναρξη του μαθήματος, παραλαμβάνει ή κατεβάζει από την ιστοσελίδα του μαθήματος στο e-class, το τετράδιο ασκήσεων. Κατά την διάρκεια του εξαμήνου λύνονται πάνω από 30 ασκήσεις, ενώ πλήθος λυμένων ασκήσεων περιλαμβάνεται στο e-class του μαθήματος. Επίσης ο φοιτητής στον ίδιο χώρο μπορεί να βρει λυμένες ασκήσεις και θεωρία στην αγγλική γλώσσα, ώστε να εξοικειωθεί με την αγγλική ορολογία. Όλες οι παραδόσεις του εκπαιδευτικού είναι σε μορφή power point και όλες είναι αναρτημένες στο e-class.
Στο μάθημα παρουσιάζονται αξιολογήσεις μεγάλων έργων στην Ελληνική επικράτεια, όπως π.χ. το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι σήραγγες της Τιθορέας-Δομοκού, με την μέθοδο του κόστους-οφέλους ενώ γίνεται και παρουσίαση της μεθοδολογίας με την οποία η ΕΕ συγχρηματοδοτεί μεγάλα έργα με βάση την κοινωνικοοικονομική ανάλυση και το έλλειμμα συγχρηματοδότησης.
Επιπλέον παρουσιάζονται και μελέτες σκοπιμότητας δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης σε Δήμους και ο τρόπος αξιολόγησης των επενδύσεων αυτών. Υπάρχει πλήθος εφαρμογών προς επίλυση που δεν μπορούν να διδαχθούν στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου μαθήματος και απαιτούν τουλάχιστον ακόμα ένα εξάμηνο ασκήσεων πράξης. |