Ο Φώτιος Θ. Γραβάνης αφυπηρέτησε, παραιτηθείς (30/06/08) από τη θέση τακτικού Καθηγητή Φυτοπροστασίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Από του Σεπτεμβρίου 2008, ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1948. Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης (1966). Έλαβε το πτυχίο του Γεωπόνου από την τότε Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (1971). Μετά 3ετή ερευνητική εργασία του απονεμήθηκε ο Διδακτορικός τίτλος (Ph.D.) στη Φυτοπαθολογία από το University of Manchester (1986).
Το κύριο επιστημονικό του ενδιαφέρον είναι τα φυτοπαθογόνα εδάφους και αντιμετώπισή τους με μέσα που επιτρέπονται στη Βιολογική Γεωργία. Πολλές εργασίες του (περισσότερες από 80) έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και ανακοινωθεί σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, στον τομέα της Φυτοπροστασίας. Έχει συγγράψει πολλά εκπαιδευτικά βοηθήματα για τους φοιτητές του, ενώ έχει συντάξει μελέτες σχετικές με την οργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την Αγροτική Ανάπτυξη.
Έχει επιβλέψει πολλές πτυχιακές ερευνητικές εργασίες τελειοφοίτων, καθώς και μεταπτυχιακές (19) και διδακτορικές (8) διατριβές, συνεργαζόμενος με τα Πανεπιστήμια του Reading (κυρίως), του Manchester, του Bath και το Imperial College.
Διετέλεσε:
Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (Κ.Τ.Ε.) Θεσσαλίας (2008-2010).
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2003-2011).
Συν-ιδρυτής και Διευθυντής του E.U.C. Research Centre Ltd. του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2008).
Πρύτανης των Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Σπουδών του C.A.S.A. College, της Κύπρου (2010-2011).
Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Έρευνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου (2011-2012).
Μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ (2006-2011).
Μέλος της Management Committee ερευνητικού προγράμματος COST, Action 873, της Ε.Ε.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (2004-2007).
Πρόεδρος (εκλεγμένος) του Παρατήματος Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) (2004-2007).
Αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) (2004-2008).
Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (Κ.Τ.Ε.) Θεσσαλίας και Προϊστάμενος του Τομέα Γεωργικών Τεχνολογιών (2003-2007).
Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων [χρηματοδοτούμενων από την Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ/Λ, το πρόγραμμα AΡΧΙΜΗΔΗΣ Ι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης & Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.), κ.ά.].
Ιδρυτής, Διευθυντής και Συντονιστής της Σύμπραξης Πανεπιστημίων & Επιχειρήσεων για την Κατάρτιση (ΣΠΕΚ) Θεσσαλία (UETP Thessalia) στο πλαίσιο των Προγραμμάτων COMETT & Leonardo da Vinci (contract 92/a/7274/A) (1992-2001).
Κριτής ερευνητικών προγραμμάτων (Γ.Γ.Ε.Τ., ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ).
Εξωτερικός εξεταστής μεταπτυχιακών διατριβών (στα Πανεπιστήμια Reading Ηνωμ. Βασιλείου & Plovdiv Βουλγαρίας).
Κριτής ερευνητικών εργασιών (Lebanese Journal of Science).
Συνεργαζόμενος ερευνητής σε κοινά διακρατικά ερευνητικά προγράμματα (ΠΕΝΕΚ με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου).
Μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Πρόσκληση και διορισμός από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) (2001-2002).
Συντονιστής μελετητικής ομάδας για την αγροτική ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων (ανάθεση κατόπιν αξιολόγησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).
-
Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Λάρισας (1999-2003).
-
Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Υπεύθυνος Τομέα.
-
Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας (1989 -1993).
-
Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Λαρισαίων (1999 – 2001).
-
Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Αλμυρού Μαγνησίας.
-
Εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λάρισας.
Ασχολήθηκε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ERASMUS, TEMPUS, κ.ά.) και στη συνεργασία Εκπαίδευσης και Παραγωγής (COMETT, Leonardo da Vinci, EUROFORM, κ.ά.) και συντόνισε διευρωπαϊκά δίκτυα συνεργαζομένων Πανεπιστημίων, Επιχειρήσεων και Συμπράξεων Πανεπιστημίων & Επιχειρήσεων.
Συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης επί τη βάσει του συστήματος μεταφοράς ευρωπαϊκών διδακτικών μονάδων (ECTS) για Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (ΕΠΕΑΕΚ Ι & ΙΙ), στη Βουλγαρία και Ουγγαρία (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEMPUS) και Κύπρο (ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου).
Μετείχε σε Ευρωπαϊκά Fora στη διαδικασία της Bologna (π.χ. GenERAtion, ως εκπρόσωπος του Ι.Κ.Υ.) και την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης (προσκεκλημένος της EUA και EURASHE, εισηγητής εκ μέρους της Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων για το Νομοσχέδιο περί Αξιολόγησης Κυπριακών Πανεπιστημίων, κ.ά.).
Υπήρξε οργανωτής και προσκεκλημένος ομιλητής σε πάμπολλα Συνέδρια και Ημερίδες στο εσωτερικό και εξωτερικό σε θέματα, Αγροτικής Ανάπτυξης, διασύνδεσης Ανώτατης Εκπαίδευσης και Παραγωγής, Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος, κ.ά.
Εργάσθηκε επίσης :
- Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) (1972 & 1974 – 1975).
- Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων και Λάρισας (1976 – 1978).
- Οργανισμό Βάμβακος (1978 – 1979).
- Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και Τ.Ε.Ι. (1979 – 2008).
Ως Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μέλος Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις επενδύσεις και μέλος διαφόρων Επιτροπών των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
|